Användbarhet & Agil användarcentrerad design
Användbarhet & Agil användarcentrerad design, 3 dagar
På denna utbildning får du prova på och lära dig hela processen att skapa användbara tjänster och funktioner med fantastisk användarupplevelse – Att gå från ”Good enough” till ”Great” . Från förstudier, via övergripande design till praktiska användbarhetsutvärderingar. Målsättningen är att ge dig verktygen att kunna utveckla system, webbtjänster eller appar med hög upplevd kvalitet.
NOTE! The course in November will be held in English!
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till dig som ska utveckla, beställa eller kravställa gränssnitt, tjänster eller funktioner med hög användbarhet. Du kan t.ex. vara systemerare, webb/apputvecklare, designer, programmerare, projektledare, Scrum Master, eller kravställare.
Förkunskaper
Utbildningen förutsätter åtminstone en grundläggande erfarenhet av IT-utveckling eller kravställning. Kursen passar såväl utvecklare, designers som kravställare och projektledare. Inga förkunskaper om agila metoder som Scrum, LeanUX eller Kanban behövs, då de kommer att kort introduceras i kursen, om det behövs.
Kursmaterial
Kursmaterial på svenska ingår.
Genom att kontinuerligt varva praktik och teori lär du dig hur du utgår ifrån användarens behov och situation när du och ditt team utvecklar funktioner eller innehåll. Utbildningens teoriavsnitt blandas med diskussioner, erfarenheter och många praktiska övningar. Utbildningen består till 40-50 % av praktiskt arbete och är i grunden processinriktad.
Du får lära dig hur du arbetar effektivt med användbarhet och UX innan, under och efter ett utvecklingsprojekt med agila och användarcentrerade metoder.
I den praktiska delen av kursen får du ta fram en prototyp till en webbtjänst – från målgruppsanalys till utvärdering och lära dig själva utvecklingsprocessen.
Innehåll:
1. Introduktion
- Syftet med introduktionen är att ge en övergripande bild av vad denna kurs handlar om när det gäller användbarhet, användarcentrerad och agil design, eller Agil ACD som det kallas (på engelska “Agile UCD”) och UX (användarupplevelse).
2. Användbarhet
- Vi kommer att gå igenom begreppet användbarhet, dess definition, varför vi inte kallar det ”användarvänlighet” och utvecklingen inom området. Vi diskuterar även kort begreppet tillgänglighet för att förstå relationen mellan användbarhet och tillgänglighet.
3. Användarcentrerad utveckling (ACD)
- Varför ska man arbeta användarcentrerat och vad innebär det? Hur att arbeta användarcentrerat kan stödja beställare, kravställare, utvecklare, Product Owners och Scrum Masters och andra, och vad de behöver veta för framgångsrika projekt.
4. Användarupplevelse – UX
- Vi arbetar med vad UX är, dess definition och hur vi jobbar med det i praktiken. Det har blivit allt viktigare att hantera hela användarupplevelsen vid utvecklingen av nya tjänster.
5. Agil användarcentrerad design (Agil ACD)
- Idag använder vi mer och mer Scrum, Lean och Kanban som processmetoder i utvecklingen. Hur möts användbarhet och agil utveckling, vad innebär Agil ACD och Lean UX i praktiken?
6. Målgrupper och målgruppsanalys
- Vi tittar på hur vi kan få kunskap om våra målgrupper, det vill säga de personer som är tänkta att använda vår tjänst, app eller produkt. Dem för vilka vi vill skapa värde och nytta. Vi kommer även lära oss hur man använder en målgruppsanalys för att ta fram scenarier och personas.
7. Kravställning
- Precis som när man jobbar med agil kravhantering, har man inom användbarhetsområdet i många år arbetat med iterativ kravutveckling. Vi går igenom hur man arbetar med krav både inom traditionell användacentrerad utveckling, Lean/Kanban och Agil ACD.
8. Design
- Vad är design egentligen? Vi diskuterar grafisk design, informationsdesign och interaktionsdesign. Vad innebär ”responsiv design”, hur jobbar man med det och varför har användbarhetsspecialister förespråkat det i så många år?
9. Prototyper
- Vad är en prototyp? Hur använder man dem i användarcentrerad design?
- Vi går även igenom deras olika fördelar och begränsningar.
10. Att genomföra användbarhetsutvärderingar
- Att utvärdera med testpersoner är själva hjärtat i att arbeta användarcentrerat. Vi tittar på olika praktiska metoder för att hämta in data och kunskap om användningen av våra prototyper.
11. Avslutning
- Reflektioner kring vad vi lärt oss under de här dagarna och vad man kan ta med sig.
Praktiskt arbete
Det praktiska grupparbetet löper som en röd tråd under hela utbildningen. Utifrån ett företags behov och målgruppsanalys omsätter vi i praktiken det vi gått igenom under respektive avsnitt. Vi skapar personas och scenarier, formulerar krav, tar fram wireframes och prototyper, som vi slutligen utvärderar i en testsituation.
Syftet med det praktiskt arbetet är att lära oss och pröva de metoder som används för att utvärdera användbarheten hos den framtagna prototypen
Kurstyp: Agil utvecklingsmetod, Systemutveckling
Relaterade kurser:
Utbildare:
Kursen levereras av utbildare med mer än 10 års erfarenhet av utbildning inom näringslivet såväl som offentlig sektor.
Pris:
26 950 krFöretagsanpassad kurs:
Levereras på samtliga orter i Sverige när och var kunden önskar.
Schemalagd kurs:
Levereras i Stockholm, Göteborg, Malmö
Kursstart | Längd | |
---|---|---|
Kursstart | Längd | |
---|---|---|
Kursstart | Längd | |
---|---|---|
Frågor om Användbarhet & Agil användarcentrerad design?
Anmäl dig till Användbarhet & Agil användarcentrerad design!
Allmänna villkor om kursen
Fakturering och betalningsvillkor
Fakturering sker med 30 dagars betalningsvillkor. Kursavgiften skall vara betald innan kursstart. Dröjsmåls-ränta debiteras med 2 procentenheter per månad vid utestående likvid från och med 30 dagar efter fakturadatum till dess full likvid erlagts. Samtliga priser anges exklusive moms.
Schemalagd öppen kurs är tillgänglig för olika organisationer/företag/stat/kommun/landsting och det är begränsat till max antal på 12 deltagare på schemalagda kurser.
Avbokning och ombokning
Våra av- och ombokningsregler är baserade på Sveriges Auktoriserade Utbildningsföretags (SAUF) riktlinjer.
§ Kursbokningen är bindande för deltagarens företag så snart vi accepterat bokningen och skickat bekräftelse på att deltagaren antagits på kursen.
§ Kostnadsfri av- och ombokning gäller fram till 3 veckor innan kursstart.
§ Vid av- eller ombokning 2 – 3 veckor före kursstart debiteras beställaren 50% av kursavgiften.
§ Vid av- eller ombokning 1 vecka eller mindre före kursstart debiteras beställaren 100% av kursavgiften.
§ Vid förhinder kan kursplatsen överlåtas till annan i samma företag efter samråd med oss.
Seminarier
För seminarier med anmälningsavgift gäller samma avbokningsregler som för kurs. För kostnadsfria seminarier förbehåller vi oss rätten att vid avbokning debitera 595:- för rörliga utgifter.
Utbildningsavbrott samt ansvarsbegränsning
Om DC måste ställa in en icke påbörjad kurs, oavsett anledning, äger kunden rätt att välja mellan att återfå erlagd kursavgift eller att ha erlagd kursavgift tillgodo inför framtida kurstillfälle. Om DC måste avbryta en redan påbörjad kurs, oavsett anledning därtill, skall DC i möjligaste mån tillse att kunden prioriteras plats vid närmast efterföljande kurstillfälle. Kunden äger alternativt rätt att välja mellan att återfå kursavgiften beräknat på outnyttjade kursdagar eller att erhålla motsvarande belopp tillgodo inför framtida kurstillfälle. Kursavgiften per dag fastställes genom att dividera totala kursavgiften med kursens totala antal utbildningsdagar. Ersättningar utöver detta utbetalas inte.
Nöjd Kund-garanti
Är du inte nöjd med en schemalagd kurs du gått hos oss, äger du rätt att gå om samma kurs vid ett senare tillfälle. För detta behöver du kontakta DC inom 10 arbetsdagar efter avslutad kurs.
Kontakt
Vid bokningar av event eller kurs godkänner du att bli kontaktad av DC via e-post eller telefon för information om DC erbjudanden.
Schemalagda kurser levereras som standard på svenska i svenska versioner. Vid företagsinterna kurser levererar vi gärna även utbildningarna på engelska samt i engelska versioner om så önskas..